Παρατείνεται η προφυλάκιση Μπελέρη – Κοκαβέση στην Αλβανία

Το δικαστήριο Πάταξης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση.

Μπελέρης και Κοκαβέσης δεν παρέστησαν στη δίκη, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ζήτησαν την απόφυλάκισή τους, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων λόγους υγείας.

Ο Παντελής Κοκαβέσης νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο Φρέντι Μπελέρης μεταφέρθηκε την Κυριακή στις φυλακές Τιράνων, ενώ έχει υποβάλει στις αρχές ιατρικές βεβαιώσεις ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη.

Στη δίκη δεν παρευρέθηκε κανένα τρίτο πρόσωπο, ούτε μέλη της οικογένειάς τους, ούτε εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. Αν δεν υπάρξει αλλαγή της απόφασης προφυλάκισης από ανώτερα δικαστικά όργανα, Μπελέρης και Κοκαβέσης θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης και εκδίκασης της υπόθεσης από το ίδιο Δικαστήριο.

Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, η εξέλιξη αυτή βάζει σε περιπέτειες το θέμα του χρίσματος του δημάρχου του Φρέντι Μπελέρη, που δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που είναι αρμόδια για την επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΥΠΕΞ: Η απόφαση προσκρούει στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην παράταση της κράτησης του δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χίμαρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».

Συνάντηση Δένδια-Τζάσκα
Νωρίτερα, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια στις Βρυξέλλες, όπου συζήτησαν και την υπόθεση Μπελέρη. Η Όλτα Τζάτσκα υποστήριξε ότι η υπόθεση αυτή ανήκει στη δικαιοσύνη και δεν πρέπει να επηρεάσει την νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό, ούτε, πολύ περισσότερο διμερές θέμα.

Σύμφωνα με την Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο Φρέντι Μπελέρης «χαίρει των ίδιων δικαιωμάτων όπως κάθε Αλβανός πολίτης και κανείς Αλβανός πολίτης δεν είναι πάνω από τον νόμο». Και πρόσθεσε ότι η εξαγορά ψήφου αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, συνεπώς η υπόθεση θα κριθεί από τη δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί